24 Şubat 2014 Pazartesi

Alpay Özalan Yorumlamıyor Yoruyor


Alpay Özalan Yorumlamıyor Yoruyor

Futbol içerisinde son on beş yılda futbol yorumculuğunun önemi çok arttı. Atrık sadece maçlarının gollerini ve önemli pozisyonlarını göstermek kafi değil.  Hemen hemen her maç mercek altına yatırılıyor. Hatalar ve doğrular neler konuşuluyor. Bunun faydası olduğuna inananlar olduğu gibi  '' ya kardeşim ne gerek var'' diyenlerde az değil.

Şu sıralar özellikle her kanalın birden fazla futbol yorumcusu oldu ve bunlar hafta sonları üçer dörder saat program yaptıkları için bir rayting değeri olduklarını kabul etmek lazım. Lig TV'de bunu ilk anlayan kurumlardan bunu Hakan Şükür, Tümer Metin ve alman hakem Marcus Merk'te örneklerinde rahatlıkla görüyoruz.

Fakat işler sanki '' abi ben gelip sizin kanalda maç konuşayım'' durumuna dönüyor. Yorum yapmak ya da analiz etmek çok okumaktan ve birikimden geçer. Özellikle futbol hayatları boyunca kamplarda sadece tavla oynayan ve el şakası ile vakit geçiren bazı futbolcular yorum yapınca dumura uğruyoruz.

Alpay Özalan'da bunun son örneği. Alpay dünyanın belli liglerinde oynamış başarılı olmuş bir futbolcu ama yorumcu mu deyince on dakika düşünüyorum. Bana göre yorumcu herkesin gördüğünü değil göremediğini ifade edebilmeli ve bir çözüm sunmalı.

Alpay Özalan'ın yorum yaptığı ve tanık olduğum bazı programlarda spikerin zor anları beni gülümsetiyor. Spiker farklı sorular sorular ama Alpay'dan hep aynı kelimelerden oluşan sığ sıkışmış analizler ve yüklemi öznesi nerede belli olmayan cümleler. Bizim bakkal Hüseyin'de gelse aynını söyler cinsinden cümleler programı rehin alıyor.

Alpay ve diğer futbol geçmişi olan ancak yorum yapmak yerine bize işkence yapan bazı futbolcular lütfen ama lütfen. Çok okuyun çünkü futboldan anlamayan eşim bile bunları mı dinliyorsun demeye başladı.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder